Jeste li znali?

Lovro Iločki

Lovro, sin i nasljednik Nikole Iločkog, izgubio je veći dio povlastica i položaja koje je stekao njegov otac. U spisima se spominje i pamti kao specifični karakter koji se sukobljavao s tadašnjim hrvatsko-ugarskim kraljem Vladislavom. Na dvoru se suprotstavljao kralju i javno ga optuživao za nesposobnost te čak nazivao volom. Zbog svojih ispada na neko je vrijeme potpuno izgubio iločke posjede i bio prisiljen boraviti u „Ružica gradu“.

Srednjovjekovna jezgra

Iločka srednjovjekovna jezgra zaštićeni je kulturno-povijesni kompleks najviše kategorije. Na ovom malom prostoru mogući su daleki put u prošlost i šetnja kroz stoljeća.

Zamislite masivnu, visoku i dugu tvrđavu, kneževski i kraljevski dvorac, visoko uzdignut zvonik, crkvu i samostan sa kulom, rijetke islamske građevine turbe i hamam, bujni park i perivoj, duboko ukopane stare vinske podrume, vidikovac s nezaboravnim pogledom na široki Dunav i bačku ravnicu - sve to možete doista vidjeti i doživjeti u srednjovjekovnoj jezgri Iloka, na malenom brijegu okruženom Dunavom i vinogradima.
Stara jezgra neiscrpan je izvor materijalnih dokaza života na ovim prostorima pomoću kojih se može pratiti kontinuitet življenja od prapovijesti do srednjeg vijeka i novijih razdoblja. Najstariji nalazi svjedoče o životu u mlađem kamenom dobu. Tu su zatim vrijedni materijalni dokazi iz rimskog razdoblja kada se Ilok zvao Cuccium te bogata baština iz srednjeg vijeka: ostaci bazilike sv. Petra (iz 13. stoljeća) i srednjovjekovnog dvora, crkve i samostana sv. Ivana Kapistrana koju je prvi izgradio vojvoda Ugrin (u 14. stoljeću), tvrđava-zidine koje je podignuo Nikola Iločki (u 15. stoljeću). Iz razdoblja turske vladavine ostali su nam turbe i hamam (iz 16. stoljeća). Plemenitaška obitelj Odescalchi ostavila nam je dvorac i ispod njega stare vinske podrume (od 15. - 17. stoljeća), a tu su i kurija Baruna Brnjakovića (iz 18. stoljeća), kapelica sv. Ivana Nepomuka (iz 18. stoljeća) te lijepi park i perivoj (iz 18. - 19. stoljeća). U samom parku je nekoliko bisti i spomenika novijeg datuma.

Arheološke iskopine, nova nalazišta, restauratorski i konzervatorski radovi  još uvijek su česta pojava u staroj jezgri. Ovaj lokalitet dio je projekta Ministarstva kulture RH „Obnova, istraživanje i restauracije lokaliteta na potezu Vukovar – Vučedol – Ilok“. Završetak istraživanja i prezentacija najzanimljivijih nalaza i lokacija planiran je do kraja 2010. godine, a Ilok tj. stara jezgra  trebao bi biti uvršten na popis gradova i spomenika od posebne vrijednosti koje štiti i promiče UNESCO.

https://www.youtube.com/watch?v=sGlZL185aVM

https://www.youtube.com/watch?v=UoOHsVc5Nq4

http:// https://play.google.com/store/apps/details?id=solutions.mobileone.visionone

https://itunes.apple.com/us/app/vision-one-by-vision-team/id1175323027?mt=8