Jeste li znali?

Zašto crkvena zvona zvone u podne?

Uobičajena i svakodnevna činjenica da crkvena zvona zvone u podne ima snažnu vezu sa Ilokom i Kapistranom. Kada je, naime, vijest o pobjedi kršćanske vojske nad Turcima kod Beograda pod vodstvom Ivana Hunjadija (Sibinjanin Janka) i Kapistrana stigla do tadašnjeg pape u Rimu ovaj je naredio da zazvone sva zvona u to ime i slavu. Taj čin ostao je dio kršćanskog vjerskog rituala i dan danas.

Dunav

Živjeti uz Dunav znači živjeti uz kralježnicu Europe, biti povezan s deset zemalja i izlazom na more te također biti dijelom hrvatskog Podunavlja. Živjeti na Dunavu znači i privilegiju jer moćne, široke vode vječnog Dunava nose sa sobom raskoš krajolika, vožnju čiklom i brodom, bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta i još toga što se može doživjeti jedino kada se stane uz njegove obale.

Specifičnost iločke obale je i to što se između Dunava i starog grada na brijegu pružio Dunavac, stalni rukavac koji daje dodatnu čar krajoliku, zove na rekreaciju, sport i uživanje u prirodi. Na iločkoj strani Dunava prije više od 100 godina bilo je parobrodsko pristanište koje je nakon Domovinskog rata i progonstva ponovno izgrađeno, te skupa sa šetnicom, plažom, hotelom i pristanom za putničke brodove (cruisere) danas čini rekreativno-turistički kompleks.

Sve Vam je tu na dohvat ruke: gastro-vinski užici, ribolov, šetnja, bicikliranje, kupanje, tenis teren, tu su i trase Dunavske cyclo rute, pješačka staza Liska i „Sultans trail“ (hiking ruta), vožnja čamcem  ili jedinstvena prilika za vožnju riječnim brodom.

Turistički brod  „Danubius“ 

Turistički brod „Danubius“  kao sadržaj  hotela jedinstvena je ponuda u hrvatskom Podunavlju, samo tu, u Iloku, možete doživjeti pravu, izazovnu, pomalo luksuznu vožnju rutom po želji. Kraću panoramsku, ispod mosta, do same granice ili Šarengradske Ade,  dužu do Vukovara, Osijeka ili Novog Sada. Vožnje su za grupe do cca 50 osoba, na brodu je  moguće organizirati catering, degustacije  iločkih vina, konzumirati napitke, uživati na pramcu na valovima Dunava ili u udobnom baru, uz glazbu i pogled kroz prozor, izbor je Vaš! http://www.hoteldunavilok.com

Nađite vremena, dopustite si odmor i uživanje, ili spojite ugodno i korisno, isplanirajte druženje,  vjenčanje, proslavu, zabavu, sastanke, radionice, seminare, sve to možete u istom kompleksu, u Iloku, uz Dunav i na Dunavu! Ispred Vas opjevani Dunav, a sa druge strane stari grad: crkva,samostan,zidine,park,stari vinski podrum, turski  spomenici. Sa akropole se ispod tvrđave spuštajaju stepenice i staza prema Dunavu i Dunavcu. Krenete li od obale iločkim ulicama čekaju Vas brojne vinarije i kušaonice, smještaj, restorani i  život gradića. Na par minuta dalje, krajolik se dinamično izmjenjuje sve do obronaka Fruške Gore i srijemskog vinogorja,vinskih puteva i vidikovaca.

Dunav je opjevan u brojnim pjesmama, posebno tamburaškim, srijemskim i starogradskim. Da bi ga se doživjelo najbolje je doći blizu obale, osluhnuti zvukove prirode i tamburice, kušati riblje specijalitete i, naravno, vino.

'Dunave, Dunave, kraj tebe mi srce moje ostade…', riječi su pjesme koje se često ostvare, i mnogima koji dođu nije lako otići.