Jeste li znali?

Ilok - jedino hrvatsko srednjovjekovno kraljevsko središte poslije Knina

Povjesničari govore da su srednjovjekovni dvor i utvrda Nikole Iločkog jedino hrvatsko kraljevsko središte poslije Knina i nestanka dinastije obitelji Trpimirovića. Stoga se Ilok smatra utvrđenim kraljevskim sjedištem čija je površina bila gotovo jednaka onoj srednjovjekovnoga Splita, odnosno čak veća od Trogira, Paga, Poreča.

Iločka vinska cesta

Ilok i vino nerazdvojni su već više od dva tisućljeća. Iločko vinogorje dar je božanski pa su i vina u Iloku takva - vrhunske kvalitete, mirisa i okusa. Između iznimnih pedo-klimatskih uvjeta i vina stoji čovjek: vinogradar, radnik, Srijemac koji tijekom cijele godine „služi“ vinogradu da bi kasnije u svom podrumu odnjegovao proizvod koji gostoljubivo nudi svim posjetiteljima.

Zanimljivo je to što su u Iloku vinski podrumi smješteni u naselju. U gotovo svakoj ulici nalazi se barem jedna vinarija-podrum. Vinogradi se, pak, nalaze na svim okolnim brežuljcima. Ta kombinacija kreirala je posebnu vinsku rutu koju možete vrlo jednostavno obići, ali, naravno, otići i do vinograda i vidikovaca koji su svuda uokolo a posebni su Vukovo i Principovac (turističko naselje). Naši vinari i podrumari otvorili su svoja vrata za goste, u ponudi su degustacije, hladni domaći naresci, slane delicije i, po potrebi, sve ono što posjetitelj poželi, a može se ispuniti. Dovoljno je izabrati između 15-ak vinara, najaviti se i uz kapljicu koja razgaljuje duh i tijelo uživati u gostoljubivom obiteljskom ambijentu.

Naravno, svaki posjet neizostavno mora uključiti atraktivne Stare iločke podrume smještene u srednjovjekovnoj jezgri. Izgradili su ih kneževi Odescalchi još tijekom 16. i 17. stoljeća na osnovi podruma Nikole Iločkog iz 15.stoljeća. Danas su oni u vlasništvu tvrtke Iločki podrumi d.d. koji spadaju u sam vrh hrvatske i europske vinske karte.

Sorte koje možete kušati i kupiti u Iloku su: graševina, chardonnay, bijeli pinot, sivi pinot, rajnski rizling, silvanac i traminac od bijelih, te pinot crni, frankovka i cabernet sauvignon od crnih sorti.

Ilok je posebno poznat po tramincu. Dokaz tome je i zanimljiva činjenica da su se iločki traminac i silvanac služili na engleskom dvoru prigodom krunidbe kraljice Elizabete II.

Posjet iločkom vinskom kraljevstvu najbolje je završiti mesnim ili ribljim obrokom u nekom od restorana. A ako si dozvolite imati vremena i opustiti se, to obavezno planirajte uz tamburaše koji će Vas zabavljati zvukom i pjesmom. Obratite se na željenu lokaciju, izrazite svoje želje i dogovorite posjet, a vinari, članovi Udruge Iločka vinska cesta, će se potruditi to i ostvariti.
Kompletan popis i kontakti ovdje.

http:// https://play.google.com/store/apps/details?id=solutions.mobileone.visionone

https://itunes.apple.com/us/app/vision-one-by-vision-team/id1175323027?mt=8

https://www.youtube.com/watch?v=5l30AQDhOg8