3. Grahijada na Radošu

04.08.2018. u organizaciji Matice slovačke Radoš održat će se 3.Grahijada na Radošu

 

3. Grahijada na Radošu / 3. Fazuľovy kotlík

U natjecateljskom dijelu u 17:00 sati počinje natjecanje kuhara amatera. Svi sudionici će imati jednake osnovne namjernice koje su se sastojale od zelenog graha, domaće slanine i domaće kobasice koje osigurava organizator, a začine će dodavali svoje i dodatke osim mesnih proizvoda. Ovako se nekad u Radošu kuhao grah odnosno to je starinski tradicionalni način kuhanja u ovome kraju. Tijekom natjecanja također će biti 5. dječja likovna radionica Ljetne škole MS Radoš od 17:00 do 19:00 sati gdje će djeca praviti veliku razglednicu grada Iloka. Od 19:00 do 20:00 će članovi MS Radoš folklorne dječje i starije skupine, kazališne skupine i pjevačke skupine i gostujuća društva izvesti kulturni program sa tematikom berbe graha i njegove obrade kako su naši preci to radili. 
Nakon završenog kuhanja graha, radionice i kulturnog programa uslijedit će ocjenjivanje skuhanog graha od strane samih natjecatelja koji će od svake ekipe po jedan ocjenjivati svaki grah i davati ocjenu od 1 do 5 te će 3 ekipe sa najvećim brojem bodova biti nagrađene. Svatko od sudionika će dobiti zahvalnicu za sudjelovanje od organizatora, a prva tri mjesta diplome, pehar i prigodne nagrade. Nakon dodjele nagrada uslijedit će zabavni dio programa.
Ovaj gastro – kulturno - likovno – zabavni program su omogućili sljedeći pokrovitelji: generalni pokrovitelji Vlada Republike Hrvatske – Savjet za nacionalne manjine u RH, supokrovitelji: Grad Ilok, Vukovarsko – srijemska županija, Ured saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimira Bileka, Iločki podrumi dd, Vinarija Srijem. Također je ovo događanje uvršteno u turistički kalendar grada Iloka.
Medijski prati Radio Ilok i Vinkovačka televizija.

Prijave natjecatelja se zaprimaju osobno ili na tel +385 91 1986 003 (Zlatko Pucovski) do 2.8.2018. godine. Rezervacija iliti kotizacija po ekipi iznosi 30 kn i treba biti uplaćena do 2.8.2018. godine. U ekipi mogu biti najviše dvije osobe te se kuha količina za 10 osoba. Kotliće donose sami natjecatelji. Drvo za kuhanje osigurava organizator. Skuhani grah će se predati organizatoru koji će moći kušati svi posjetitelji ovog događanja.

DOBRO DOŠLI I DOBAR TEK!
MATICA SLOVAČKA RADOŠ

Info izvor:MS Radoš